15 jaar geleden….

In 2001 is door een aantal gemeenteraadsleden besloten dat Almere een eigen brouwerij moest krijgen en daarvoor werd als locatie voor stadslandgoed de Kemphaan gekozen. Er werd informatie ingewonnen bij de lokale brouwer Jan Nijboer en deze adviseerde een minibrouwerij van een bekende Duitse brouwerijfabriek uit Bambergen. Naast deze brouwerij wilde Jan Nijboer ook een proeflokaal openen en een brouwerijmuseum. Hiervoor had hij al diverse mooie oude brouwerijonderdelen op het oog.

Na een poosje kregen de brouwer en de gemeenteambtenaar, die verantwoordelijk was voor het project, een verschil van mening waarna de samenwerking werd beëindigd. De brouwerij was echter al geplaatst, maar de capaciteit van deze brouwerij, 200 liter, was te klein om er commercieel mee uit de kosten te komen. Daar is een installatie van minimaal 800 tot 1000 liter voor nodig en een veel grotere lagercapaciteit dan de beschikbare 20 hectoliter.

Na Jan Nijboer werd Erik Bok de brouwer. Helaas stopte hij na 2 jaar met brouwen op de Kemphaan en stond de installatie weer stil. Ook voor hem was het financieel niet mogelijk om door te gaan.

‘Herrie in de keuken’

Een tijd daarna kwam Herman den Blijker met het programma “herrie in de keuken”. Het eerste wat hij vroeg, toen hij